Jdi na obsah Jdi na menu
Reklama
Založte webové stránky zdarma - eStránky.cz
 


Jedlé květy pro zpestření jídelníčku

 

Jedlé květy pro zpestření jídelníčku
Poslat článek emailemVytisknout článekČlánek : 113944 ; Vydáno : 23.9. 2011 ; Autor : Ing. Irena Suková
Mnohé květy, které nejsou jedovaté či hořké, se mohou využít do studených i teplých pokrmů a nápojů, a to za účelem dekorace, dodání chuti, vůně barvy a kvůli léčivým účinkům.
 
Stejně jako ostatní části rostlin, i květy jsou často jedlé – kromě jedovatých, hořkých nebo jinak nepoživatelných. Pro konzumaci lze používat jen květy neošetřené pesticidy. Využívá se především dekorativní efekt květů, chuť a aroma, a často léčivý nebo afrodiziakální účinek.
Velmi časté je použití květů ve formě výluhů (čaje, součásti nápojů) nebo jako ochucovací prostředek (nasládlé aroma nejčastěji k přípravě dezertů). Z hluchavkovitých rostlin, k nimž patří levandule, bazalka, tymián, šalvěj, oregano, majoránka, saturejka, yzop, rozmarýn, máta, dobromysl, lze použít nejen lístky, ale i pyskaté kvítky s voňavým nektarem (zvláště těsně po rozkvětu). Dezert lze např doplnit i kvítky bílé hluchavky. Pro ochucení sirupů a želé lze použít fialky, k zdobení chuťovek se hodí drobné jazykovité květy zavinutky se sladce kořenitým nektarem.
Jako součást salátů či ozdoba slaných chuťovek se hodí květy sedmikrásky, různobarevné květry lichořeřišnice (poupata naložená v octě mohou nahradit kapary), okrajové plátky chryzantémy (jemná celerová příchuť), květy měsíčku lékařského, různobarevné květy večenice (ostrá ředkvičková příchuť) a dalších brukvovitých rostlin jako řepka, hořčice, rukola (roketa setá nebo křez úzkolistý).
Pro zvýraznění aroma pokrmů se používají květní plátky afrikánu, jako součást pokrmů mohou být květy tykví, cuket a patisonů (plněné různou směsí, konzumované zastudena nebo tepelně upravené, nutno odstranit hořký zelený kalich samčích květů) a květy brukvovitých rostlin, a také poupata česneku medvědího.
Jako dekorativní prostředek se používají okvětní lístky růže, hlíznaté begonie (dužnaté stonky mohou nahradit rebarboru), modrý hvězdicový květ brutnáku lékařského (atraktivní vzhled, okurková chuť, posilující efekt), barevný květ macešky, bílý květ pažitky.
Zdrojem jedlých květů mohou být i další rostliny a plevele, např. pelyněk, bodlák, pcháč, merlík, chrpa, kopretina, kostival, mateřídouška, jetel.

 

Výrobky z kategorie
Jedlé květy pro gastro

Jedlé květy jsou chutnou, netradiční a velmi luxusní ozdobou salátových směsí, sladkých pokrmů, dortů a zákusků. Jejich použití ovšem může být mnohem širší - zejména tehdy, pokud chcete pokrm ozvláštnit, odlišit od konkurenčních a dodat mu nádech exkluzivity. V nabídce naleznete jak jednodruhové květy, tak rozličné mixy květů.

 
Aksamitník
Tato 30 cm vysoká rostlina má zelené, hluboce řezané, zoubkované listoví a zlato-žluté květy do celkového kulovitého tvaru. Latinský název květiny má původ u Etruského božstva Tages. Známe ji jako "African Marigold", ale ve skutečnosti pochází z Ameriky, ne Afriky. TIP NA SERVÍROVÁNÍ: Okvětní lístky ze skvěle hodí do salátů a dodávají jim nádhernou barevnost.
Begonie
Begónie jsou všeobecně známé jako nádherná okrasná květina, zdobící nejednu zahradu. Jsou uznávanou květinou mezi profesionálními floralisty.Tyto květiny jsou krásné nejen na pohled, ale jsou také velmi chutné. Existují v různých barvách a mají ovocnou příchuť. TIP NA SERVÍROVÁNÍ: Okvětní lístky ze skvěle hodí do salátů a dodávají jim nádhernou barevnost.
 
Chrpa
Jasně modrý květ chrpy se skládá z různých trubkovitě svinutých kvítků. Není příliš aromatický, ale je velmi oblíbenou květinou včel díky své atraktivní barvě. Rostlina je cca 60 cm vysoká a má šedozelené úzké listy. Často roste na kukuřičných polích. TIP NA SERVÍROVÁNÍ: používá se k ozdobení salátů a dalších pokrmů. Můžete z ní rovněž připravit výtečný čaj.
Chryzantéma
Chryzantémy jsou rostliny od 50 do 150 cm dlouhé. Mají zelené špičaté listy. Od pozdního léto do začátku podzimu mají velké bílé, žluté nebo růžové květy. TIP NA SERVÍROVÁNÍ: Tak jako v Asii je možné květy svařit v horkých sladkých nápojích. Dále jsou vhodné jako dekorace v salátech.
 
Fiala letní
Květ fialy letní je menší, obvykle v pastelových barvách růžové a fialové. Tento květ má úžasnou chuť připomínající ředkvičky, proto se hodí všude tam, kde. TIP NA SERVÍROVÁNÍ: Těmito drobnými květy můžete posypat slavnostní chlebíčky nebo jednohubky, výborně se hodí na sýrovou pomazánku. Výborně ochutí a krásně ozdobí zeleninový salát se zálivkou a těmito květy můžete ozdobit i jakýkoliv masový pokrm.
Fuchsie
Tento květ tvaru zvonku byl vyšlechtěn v Belgii a je známo na 280 odrůd. Nejčastěji se můžeme setkat s bílou a růžovou variantou. Květ oplývá dlouhými výraznými pestíky, které jsou obklopeny 2-3 květními lístky. Fuchsie má lehkou jablečnou chuť.TIP NA SERVÍROVÁNÍ: Tento krásný květ můžete použít celý jako dekoraci, nebo jemně nasekaný do salátů.
 
Kamélie
Květy kamélie jsou součástí hustého keře se zoubkatými oválnými listy ukončenými špičkou. Červené poloplné květy vykvétají na konci zimy a na začátku jara. TIP NA SERVÍROVÁNÍ: Úžasnou dekoraci připravíte podle následující návodu: rozšlehejte bílek s trochou vody a štětečkem potřete květy. Poté květy posypte jemným krystalovým cukrem a nechejte zaschnout. Vypadají pak jako "mražené" květy.
Karafiáty
Karafiáty jsou jednoletá rostlina s úzkými listy. Kalich je obklopen 2 až 6 širokými listy. Okvětní lístky mají kořenitou a sladkou vůni. TIP NA SERVÍROVÁNÍ: Před použitím odstraňte bílou část okvětních lístků, neboť ty mají nahořklou chuť. Okvětní lístky mohou být použity pro výrobu sirupu, přidávány do ovocných salátů, ovocných šťáv nebo do vína. Popřípadě mohou být i slazené.
 
Lichořeřišnice
Tento produkt z naší bylinkárny vyniká svou chutí a vzhledem. Ozvláštněte své kulinářské výtvory a překvapte každého, kdo bude vaše jídla konzumovat.
Maceška
Latinský název "Violet" znamená sladce-vonící rostlina. Fialky jsou trvalky se srdcovitými listy a asymetrickými květy. Květy mají 4 vějířovité okvětní lístky, dvě na každé straně, a 1 široký lalůčkovitý okvětní lístek, který směřuje k zemi. TIP NA SERVÍROVÁNÍ: používá se jako dekorace na talíři. Fialová barva květů dodá krásnou barvu lehkým letním salátům. Rozmělněné listy naopak můžete užít jako krmiva pro ptáky a ryby. Úžasnou dekoraci připravíte podle následující návodu: rozšlehejte bílek s trochou vody a štětečkem potřete květy. Poté květy posypte jemným krystalovým cukrem a nechejte zaschnout. Vypadají pak jako "mražené" květy.
 
Měsíček
Tento hustý zlatý květ je součástí 50 cm vysoké rostliny s dlouhými oválnými listy. Květ obsahuje antibiotika. Latinský název "Calendula" je odvozen z latinského slova Calendae, znamenající první den v měsíci. TIP NA SERVÍROVÁNÍ: okvětní lístky mohou být použity do rýže, koláčů, másla, jogurtu a do omelet. Tvoří také krásnou dekoraci v letních salátech.
Netýkavka
Netýkavka je asi 50 cm vysoká rostlina s elipticky tvarovanými listy a růžovými, červenými nebo bílými květy. Květy jsou ploché a mají symetrické srdcovité okvětní lístky. TIP NA SERVÍROVÁNÍ: Netýkavka má velmi lahodnou chuť, s podtóny podobými ředkvi. Vynikájící je pro ochucení a ozdobení salátů.
 
Orchideje
Každý květ orchideje se skládá ze 3 kališních lístků a 3 okvětních plátků. Prostřední lístek se podobá rtu. Tato krásná květina je nejen krásná na pohled, ale je i velmi chutná. TIP NA SERVÍROVÁNÍ: Skvěle vypadá, když květ vložíte do sklenice šampaňského. Po vypití ji můžete sníst.
Růže
Růže je jednou z nejznámějších květin. Vypadá nádherně a obvykle krásně voní. Květ růže se zkládá z menších okvětních lístků, které tvoří dohromady bohatou růžici. Růže často vyrůstají ve skupinách nebo keřích na jednotlivých stoncích. TIP NA SERVÍROVÁNÍ: Okvetní lístky růže dodávají úžasnou barevnost všem zeleninovým salátům. Ozdobí a vylepší chuť všem druhům dezertů. Dále se mohou přidávat do ovocných šťáv a k přípravě "růžového sorbetu".
 
Sedmikrásky
Latinský název rostliny "Bellis perennis" pochází z latinského "Bellus", což znamená, krásná, a slova "perennis", jemuž se rozumí trvalá - VĚČNÁ KRÁSA. Květ má žlutý střed, obklopený okvětními lístky. Tyto lístky jsou bílé a někdy růžové, na konci a na spodní straně tmavší. TIP NA SERVÍROVÁNÍ: Drobné květy této rostliny mohou být použity vcelku jako dekorace, nebo jemně nakrájené do salátů.